Vasile Stancu

GREACA HOMERICĂ / Gramatică / Morfologie / Referințe

GH319. Terminații. Anumite sufixe, numite terminații personale, sunt atașate temelor temporale ale diferitelor moduri finite (GH291), iar alte terminații sunt atașate infinitivului și participiului, pentru a realiza formele verbale complete.

GH320. Unele dintre aceste terminații personale au suferit modificări considerabile.

GH321. În forma lor mai veche, acestea erau după cum urmează:


Activ Mediu
Indicativ
timpuri primare,
și conjunctiv
Indicativ
timpuri secundare,
și optativ
Indicativ
timpuri primare,
și conjunctiv
Indicativ
timpuri secundare,
și optativ
Singular
1 -μι, -ω -ν, (*18) = -α -μαι -μην
2 -σι, -ς, -(σ)θα -ς, -σθα -σαι -σο
3 -τι = -σι -(τ) -ται -το
Dual
1 - - -μεθον [-μεθον]
2 -τον -τον -σθον -σθον
3 -τον -την -σθον -σθην
Plural
1 -μεν -μεν -μεθα (-μεσθα) -μεθα (-μεσθα)
2 -τε -τε -σθε -σθε
3 -ντι = -νσι -ν(τ), -σαν -νται (-αται = -νται (*18)) -ντο (-ατο = -ντο (*18))

(*18) GH097-098

Activ Mediu
Imperativ
Singular
2 -, -θι, -ς σο
3 -τω -σθω
Dual
2 -τον -σθον
3 -των -σθων
Plural
2 -τε -σθε
3 -ντων -σθων

GH322. Se va observa că la conjunctiv terminațiile sunt peste tot aceleași ca la timpurile primare ale indicativului, în timp ce optativul (cu unele excepții la persoana I singular, când se termină în -μι) are aceleași terminații ca și timpurile secundare ale indicativului.

GH323. Aoristul I și II pasiv au aceleași terminații ca și timpurile secundare ale diatezei active.

GH324. Terminațiile primare ale diatezei active (indicativ și conjunctiv)

Persoana I singular: -μι se găsește la indicativ prezent la toate verbele în -μι și la câteva forme de conjunctiv ale verbelor în . se găsește la indicativul prezent al tuturor verbelor în , la toate formele de viitor și la conjunctiv. La indicativ perfect nu există terminație personală, jucând rolul vocalei tematice.

Persoana a II-a singular: -σι se găsește numai la ἐσσί, ești; în alte situații, i-a luat locul. -θα (-σθα) este folosit uneori la perfect, imperfect și mai mult ca perfect indicativ, și ocazional la conjunctiv și optativ.

Persoana a III-a singular: -τι se găsește numai la ἐστί, este. El devine -σι la celelalte verbe în -μι, -σι fiind întâlnit ocazional la conjunctivul verbelor în . Verbele în au o altă terminație, -ει, a cărei origine nu este cunoscută. Perfectul, , nu are terminație personală.

Persoana a III-a plural: -ντι de regulă devine -νσι, apoi ν se pierde, vocala precedentă lungindu-se (GH113). Multe verbe în -μι par să se fi terminat în -αντι, care mai întâi a devenit -ανσι, apoi -ασι (GH112). Perfectul temelor consonante se termina în -ντι (-νσι), care a devenit τι (σι) și mai apoi -ασι (GH097-098). În general, -ασι a fost înlocuit de -ασι atât la prezent cât și la perfect.

GH325. Terminațiile secundare ale activului (indicativ și optativ)

Persoana I singular: după vocale a rămas neschimbat; după consoane, acesta a devenit , apoi (GH097-098). Mai mult ca perfectul -εα de obicei se contractă la . Optativul are atunci când sufixul modal este -ιη- (GH313); altfel, acesta are -μι.

Persoana a III-a singular: întotdeauna cade (GH105); ἔλυε de la ἐλυετ; cf. amat ; ἔλυσε nu are terminație personală; el îl primește pe de la perfect.

Persoana a II-a dual: -την apare uneori în loc de -τον.

Persoana a III-a dual: -τον apare uneori în loc de -την.

Persoana a III-a plural: este pentru un mai vechi -ντ, τ fiind pierdut (GH105), vocala dinaintea lui fiind de regulă scurtă. -σαν, de la terminația aoristului I, se folosește la imperfect și adesea la aoristul II al verbelor în -μι, uneori la aorist pasiv, la mai mult ca perfect activ și la optativ când acesta are sufixul modal -ιη-.