Vasile Stancu

GREACA HOMERICĂ / Gramatică / Sintaxă / Referințe

GH549. Ele sunt folosite atât cu substantive cât și cu verbe, dar sunt separate față de cuvintele pe care le determină, uneori urmându-le acestora. În cazul verbelor, această separare a fost incorect numită tmesis (τμῆσις, tăiere); de exemplu, κρατερὸν ἐπὶ μῦθον ἔτελλεν, și a împlinit o aspră poruncă (asupra lui), unde ἐπί se ia în considerare împreună cu ἔτελλεν ca parte a ideii verbale, καὶ ἐπὶ κνέφας ἦλθεν, și întunericul s-a lăsat, unde ἐπί trebuie asociat cu ἦλθεν.

...

GH300. În unele cazuri, vocala tematică este scurtă la conjunctiv, în special la dualul și pluralul prezentului și aoristului II al verbelor în -μι, la aoristul I și perfectul II ale tuturor verbelor și la aoristul II al tuturor verbelor care au aorist II atematic la indicativ.

...

GH569. Unele verbe sunt folosite uneori în sens cauzativ, adică subiectul face ca o acțiune să fie efectuată de către altcineva; de exemplu, ἂν δ' αὐτὴν Χρυσηΐδα βήσομεν, s-ο facem pe Hriseis să se suie la bord.

...

GH598. Conjunctivul fără ἄν sau κέ(ν) se folosește la persoana I, prezent și aorist, pentru a exprima o dorință sau o cerere (conjunctiv de îndemn); de exemplu, τινὰ μάντιν ἐρείομεν, să întrebăm un văzător.