Vasile Stancu

GREACA HOMERICĂ / Gramatică / Sintaxă / Referințe

GH470. Subiectul unui verb finit este în cazul nominativ, ca de exemplu, ὀλέκοντο δὲ λαοί, și oastea pierea, ἔδεισεν δ' ὁ γέρων, iar bătrânul s-a înfricoșat.

...

GH511. Obiectul direct al unui verb tranzitiv este în cazul acuzativ, ca de exemplu, νοῦσον ὦρσε, a pricinuit o molimă, Χρσην ἠτμασεν, el a disprețuit pe Hrises, λυσόμενος θύγατρα, pentru a-și răscumpăra fiica, φέρων ἄποινα, aducând plăți de răscumpărare, στέμματ' ἔχων, având pnglici, ἐλίσσετο Ἀχαιούς, el se ruga de Ahei.

...

GH525. Un adjectiv se acordă cu substantivul său în gen, număr și caz, dar nu întotdeauna în formă, deoarece acestea pot aparține unor declinări diferite, ca de exemplu, νοῦσος κακή, molimă rea, unde νοῦσος, chiar dacă este feminin, aparține declinării a II-a și se termină în -ος. Această regulă se aplică și atributelor adjectivale, ca de exemplu, μυρί' ἄλγεια, nenumărate suferințe, πολλς δ' ἰφθμους ψυχς Ἄιδι προΐαψεν, și a trimis multe suflete curajoase în Hades, διαστήτην ἐρίσαντε, aceștia doi s-au dezbinat după ce s-au certat, δῖος Ἄχιλλεύς, divinul Ahile, ἦλθε θοᾶς νῆας, a venit la corăbiile iuți, θεοὶ Ὀλύμπια δώματ' ἔχοντες, zeii care au locuințe olimpiene.