Vasile Stancu

GREACA HOMERICĂ / Gramatică / Sintaxă / Referințe

GH387. Diateza medie. Terminațiile diatezei medii sunt diferite de cele ale diatezei active.

GH388. Pasiv. Aoristul pasiv are terminații active; celelalte forme de pasiv au terminații medii.

GH389. Deoarece numai aoristul (*19) diatezei pasive diferă ca formă față de diateza medie - toate celelalte timpuri având aceeași formă la ambele diateze -, contextul este acela care trebuie să determine, la aceste alte timpuri, care diateză este avută în vedere.

(*19) - Vezi totuși nota de la GH317 pentru două excepții.

GH390. Aoristul mediu, în special aoristul atematic (GH297), este adesea folosit în locul aoristului pasiv. Pe de altă parte, aoristul pasiv este adesea folosit cu înțeles de mediu.

GH391. Perfectul pasiv și mai mult ca perfectul pasiv sunt atematice (GH297), adică terminațiile personale sunt atașate direct temei reduplicate a verbului.

GH392. Tema viitorului perfect pasiv se formează prin adăugarea lui ο/ε la tema perfectului mediu (pasiv). O vocală care precede acest ο/ε este lungită, chiar dacă ea este scurtă la perfectul mediu.

GH393. Tema aoristului I pasiv se formează prin adăugarea lui ε/η la tema verbului.

GH394. Uneori un sigma este de asemenea adăugat temei verbului înainte de ε/η.

GH395. Înaintea lui theta al temei pasive, π și β devin φ; κ și γ devin χ; τ, δ și θ devin de obicei σ (GH110, 1, 2)

GH396. Numeroase verbe au un aorist pasiv II, care nu-l are pe θ, dar altfel au aceleași terminații ca aoristul pasiv I.

GH397. Verbe deponente. Sunt multe verbe care nu au forme active ci medii, sau formele medii și pasive se folosesc cu înțeles activ. Acestea se numesc verbe deponente.