GH341. Aorist I. Aoristul I (timp secundar, GH316) al verbelor în vocală și în oclusivă (GH349) se formează de regulă prin adăugarea lui -σ(σ)α la tema augmentată a verbului, urmat de terminațiile personale ale timpurilor secundare. Dacă tema verbului se termină în vocală lungă sau consoană, un singur σ este necesar; dacă se termină în vocală scurtă, unul sau doi sigma ar putea fi folosiți.
GH342. Aorist "combinat". Câteva forme de aorist (numite uneori "aorist combinat") sunt alăcătuite prin adăugarea lui -σο/ε la tema augmentată a verbului, urmat de terminațiile personale ale timpurilor secundare.
GH343. ἵημι, arunc, trimit, δίδωμι, dau, și τίθημι, pun, așez, au la aorist -κα, în loc de -σα.
GH344. Viitor. Viitorul (timp primar) verbelor în vocală sau în oclusivă (GH349) se formează de regulă prin adăugarea sufixului de timp -σ(σ)ο/ε la tema verbului, urmat de terminațiile personale ale timpurilor primare.
GH345. Dacă tema verbului se termină în vocală lungă, tema nu este afectată prin adăugarea lui -σο/ε și -σα la formarea viitorului și aoristului.
GH346. Dacă verbul se termină în vocală scurtă, toate timpurile, cu excepția prezentului și imperfectului, de regulă o lungesc pe aceasta, α și ε devenind η, iar ο devenind ω. Εxemple: ποιέω, ποιήσω, ἐποίησα; χολόω, χολώσω, ἐχόλωσα.
GH347. Unele verbe nu-și lungesc vocala scurtă după regula de la GH346.
GH348. Acestea, și alte câteva, au de regulă σ înainte de terminația personală a perfectului mediu și a aoristului pasiv.
GH349. Categorii de verbe. Verbele se numesc verbe în vocală, în lichidă, în nazală, sau în oclusivă, după cum tema lor se termină în vocală, sau consoană lichidă, nazală, oclusivă.
GH350. Verbe în oclusivă. Dacă tema unui verb se termină într-o consoană oclusivă, au loc următoarele modificări eufonice:
1) o oclusivă labială (π, β, φ) înainte de sigma se combină cu acesta și formează ψ; de exemplu, πέμπω, πέμψω (πεμπσω), ἔπεμψα (ἐπεμπσα), trimit, însoțesc; ἀμείβω, ἀμείψω (ἀμειβσω), ἤμειψα (ἠμειβσα), schimb;
2) o oclusivă palatală (κ, γ, χ) înainte de sigma se combină cu acesta și formează ξ; de exemplu, ἀρήγω, ἀρήξω (ἀρηγσω), ἤρηξα (ἠρηγσα), ajut; τεύχω, τεύξω (τευχσω), ἔτευξα (ἐτευχσα), fac, pricinuiesc;
3) o oclusivă linguală (τ, δ, θ) înainte de sigma este asimilată (GH110, 4); de exemplu, πείθω, πείσω, ἔπεισα, conving; κλέπτω, κλέψω, ἔκλεψα, fur.
GH351. Verbe în lichidă și în nazală. Dacă tema unui verb se termină într-o consoană lichidă (λ, ρ) sau nazală (μ, ν), viitorul se formează de regulă prin adăugarea lui -εσο/ε la tema verbului (cu pierderea lui σ între vocale (GH103)), la care se atașează terminațiile personale primare; de exemplu,βάλλω, βαλέω (de la βαλεσω), arunc.
GH352. În câteva cazuri, primul ε este omis, iar σ este păstrat la verbele de acest fel; de exemplu, ὄρνυμι, ὄρσω, ridic, întărât.
GH353. Câteva verbe, pe lângă cele cu tema în lichidă sau în nazală, au pierdut pe σ la viitor; de exemplu, καλέω, καλέω, chem, invit. În general, aceste verbe au o lichidă sau o nazală înaintea vocalei finale a temei și imită formele de viitor ale verbelor în nazală sau în lichidă.
GH354. Acele forme în care σ cade după α sau ε se numesc uneori forme de "viitor atic".
GH355. Câteva verbe au forme de activ la prezent, dar forme de mediu la viitor; de exemplu, ἀκούω, ἀκούσομαι, aud.
GH356. Verbele cu temă lichidă sau nazală își formează de regulă aoristul prin eliminarea lui σ și lungirea compensatorie a vocalei tematice (GH101), α devenind η, ε devenind ει, ι devenind ι, și υ devenind υ; de exemplu, φαίνω (φαν-), φανέω (φανεσω), ἔφηνα (ἐφανσα), arăt; μένω, μενέω (μενεσω), ἔμεινα (ἐμενσα), rămân, aștept.
GH357. În unele cazuri, σ este păstrat în structuri de acest fel; de exemplu, ὄρνυμι, ὦρσα, ridic, întărât; κέλλω, ἔκελσα, acostez, apropii nava de țărm/chei; κύρω, κύρσω, nimeresc.