Vasile Stancu

GREACA HOMERICĂ / Gramatică / Morfologie / Referințe

GH164


Ἀτρεΐδης, αο, ὁ Αἰνείας, αο, ὁ αἰχμητής, ᾶο, ὁ
(Ατρεϝιδα-) (Αινεια-) (αἰχμητα-)
fiul lui Atreu Enea sulițaș, războinic
Singular
N Ἀτρεΐδης Αἰνείας αἰχμητής [αἰχμητά]
G Ἀτρεΐδαο [εω] Αἰνείαο [ω] αἰχμητᾶο [έω]
D Ἀτρεΐδῃ Αἰνείᾳ αἰχμητῇ
A Ἀτρεΐδην Αἰνείαν αἰχμητήν
V Ἀτρεΐδη Αἰνεία αἰχμητά
Dual
N, A, V Ἀτρεΐδα αἰχμητ
G, D Ἀτρεΐδῃιν αἰχμητῇιν
Plural
N, V Ἀτρεΐδαι αἰχμηταί
G Ἀτρεϊδων [έων, ῶν] αἰχμητων [έων, ῶν]
D Ἀτρεΐδῃσι, ῃς ἀχμητῇσι, ῇς
A Ἀτρεΐδας αἰχμητς



GH165. Se va observa că α inițial al temei substantivelor de declinarea I devine în mod obișnuit η la toate formele de singular (GH121). Arareori el rămâne α (în θε, zeiță, și în câteva nume proprii).

GH166. La unele feminine, α al temei devine la nominativ, care de asemenea se găsește la acuzativ și vocativ, dar la genitiv și dativ, α al temei devine η, la fel ca la substantivele care se termină în η la nominativ singular.

GH167. Masculine primesc de obicei terminația de caz la nominativ singular; cele feminine însă nu.

GH168. Nominativul singular al câtorva masculine se termină în -ᾰ; foarte puține se termină în -ας, iar cele mai multe se termină în -ης. Cele care se termină în -ᾰ, cu excepția celor cu forme variante în -ης, au de regulă accent recesiv (GH048), și toate sunt adjectivale, cu excepția numelui propriu Θύεστα, Thuesta.

GH169. Masculinele și femininele de declinarea I sunt toate declinate la fel la dual și plural.

GH170. Masculinele care se termină în -ης și -ας la nominativ singular rețin pe η sau α pentru toate formele de singular, cu excepția faptului că genitivul singular are fie terminația -αο (de regulă), fie -εω (rar).

GH171. Cele care se termină în -ᾰ la nominativ au aceeași formă și la vocativ singular, celelalte fiind declinate precum cele care se termină în -ης.

GH172. Femininele care se termină în sau -α la nominativ singular, le păstrează pe acestea la toate formele de singular.

GH173. Cele care se termină în -ᾰ îl mențin pe acesta numai la nominativ, acuzativ și vocativ; genitivul și dativul se declină la fel ca cele care se termină în .

GH174. Masculinele sunt declinate ca și femininele, cu excepția nominativului și genitivului singular și, ocazional, a vocativului singular.

GH175. Masculinele care se termină în -δης au la vocativ singular; cele care se termină în -της [-τα], substantivele compuse și numele de naționalități au -ᾰ; cele care se termină în -ας au -α.